Behandeling

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een werkwijze die effectief kan zijn bij verschillende problemen. Het doel van de therapie is het opsporen en corrigeren van gedachten die een rol spelen bij (negatieve) gevoelens van het kind. Daarnaast worden er oefeningen gedaan om bijvoorbeeld angst te overwinnen. De inhoud van de therapie wordt aangepast op het kind. De therapie kan ingezet worden vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar.

De therapie is effectief gebleken bij:
– Angsten, fobieën, dwang en paniekstoornissen
– Depressieve stoornissen
– Gedragsstoornissen
– Opzettelijke zelfbeschadiging
– Slaapproblemen

Bekijk hieronder een filmpje met een uitleg over CGT (via www.gedachtenuitpluizen.nl)

EMDR (traumabehandeling)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een zeer effectieve behandelmethode om traumatische ervaringen te kunnen verwerken. Bij deze therapie wordt de client afgeleid door het maken van oogbewegingen, terwijl hij/zij aan de traumatische gebeurtenis moet denken. Hierdoor wordt de herinnering minder beladen opgeslagen, waardoor er zonder al te veel emotionele lading aan kan worden terug gedacht. Wij behandelen alleen enkelvoudig trauma. Bekijk hieronder een filmpje over zo’n EMDR behandeling.

Symbooldrama

Symbooldrama is een psychotherapiemethode die gebruik maakt van de kracht van innerlijke beelden in de vorm van dagdromen.

Bij de dagdroom die door de therapeut geïnduceerd wordt, gaat het om het doorleven van beelden – symbolen – die vaak de innerlijke belevingswereld van de dromer weerspiegelen. De cliënt kan zo in contact komen met zijn/haar innerlijke spanningen of trauma’s en tegelijkertijd toegang vinden tot de bronnen van zijn eigen vitaliteit en creativiteit. De therapeut helpt de cliënt de opgeroepen ervaringen in verband te brengen met zijn geschiedenis of actuele levenssituatie. De uitwerking van de dagdroom in tekeningen spelen daarbij een grote rol.

Daar waar woorden vaak tekort schieten, biedt deze methode via de verbeelding extra mogelijkheden aan de cliënt om toegang te krijgen tot zijn/haar innerlijke belevingswereld. De vaak onbewuste stemmingen en gevoelens worden “ongemerkt” gesymboliseerd in de dagdromen en de tekeningen. Dit heeft al een (affect-)regulerende functie. Voor kinderen (en soms ook jeugdigen) is het verbeelden vaak gemakkelijker dan het praten. Het dagdromen zelf en het vorm geven hieraan in tekeningen of spel, is vaak al voldoende om meer grip op zichzelf en de wereld te krijgen.

Deze vorm van behandeling wordt veelal ingezet bij traumaverwerking en hechtingsproblematiek maar kan ook een ondersteunend middel zijn bij een ontdekkingsreis naar je binnenwereld.

Spelbehandeling

Spelbehandeling is een behandelvorm, waarbij spel gebruikt wordt om het kind te kunnen begrijpen en helpen. Spelbehandeling kan ingezet worden bij problemen in het uiten en verwerken van gevoelens (o.a. boosheid, angst, verdriet), weinig zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, verwerking van nare gebeurtenissen (trauma), moeilijkheden in de omgang met leeftijdsgenootjes en volwassenen, gedragsproblemen en teruggetrokken gedrag.

Systeem therapie

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op relaties tussen mensen. Met het systeem wordt alles bedoeld wat een belangrijk onderdeel van je leefwereld vormt: gezin, familie, school, vriendenkring, werk, etc. In ieders leefwereld beïnvloeden mensen elkaar: gedachten, gevoelens, verwachtingen en gedragingen ontstaan in wisselwerking met anderen uit de omgeving. Dit is een complex proces waarbij misverstanden en problemen kunnen ontstaan. Een systeemtherapeut focust op de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren. Vaak is er ook sprake van patronen die zich door de generaties heen kunnen herhalen. Samen onderzoeken wij waar je klachten of problemen mee te maken hebben. Niet het zoeken naar oorzaken staat daarbij centraal, maar het zoeken naar mogelijkheden.

E-Health

Therapieland is een innovatief e-Healthplatform voor zorgprofessionals. E-health wordt soms als digitale aanvulling bij het zorgtraject ingezet. Dat kan bv. voorafgaand aan het zorgtraject op de wachtlijst, als aanvulling op de lopende behandeling, of als steun tijdens de nazorg. Het biedt extra informatie , oefeningen en heldere psycho-educatie voor cliënten. 

Mindfulness

Mindfulness is een training waarin kinderen kunnen leren om te ontspannen en hun hoofd tot rust te brengen. In de training leert een kind hoe het om kan gaan met emoties, zonder er volledig door meegesleept te worden en zonder ze te negeren. Als gevolg van de training neemt de automatische reactie op stress af en neemt het (zelf)vertrouwen en de levensvreugde toe.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onder andere dat mindfulness bij kinderen leidt tot verhoging van de concentratie, betere vaardigheden om met emoties om te gaan en verbeterde mogelijkheden om te kunnen ontspannen.